Gør din have klar til foråret

Foråret er tiden, hvor din have begynder at vågne. I slutningen af marts, hvor jordtemperaturen begynder at holde sig over 7 grader døgnet, starter væksten i din have. Hækken begynder at lave skud, buskene begynder at spirer og træerne kommer ud af dvaletilstand.

Ukrudt

Det er på denne tid af året, hvor det er nemmest at bekæmpe ukrudt. Mos i græsplænen har ikke fået sat dybe rødder endnu, og kan derfor let fjernes med en rive eller plæneklipper. Desuden vokser ukrudt som regel hurtigere end resten af planterne, og er derfor lettere at se på denne årstid. Du skal have ryddet op i alle bedene og få givet dem gødning, så de har de mest optimale betingelser til sommeren. Hvis du anskaffer dig en sprøjte eller en ukrudtsbrænder, så letter du arbejdet forbundet med bekæmpelse af ukrudt imellem fliser. En sprøjte er mere effektivt, hvorimod en brænder er mere miljøvenlig. Begge hjælper de med nemt at holde din terrasse fri for ukrudt.

Græsplænen

For de fleste fylder græsplænen størstedelen af haven, men den behøver slet ikke at fylde så meget af deres tid. Hvis du giver din græsplæne et godt eftersyn her i foråret, så kan du spare dig selv for en masse besvær hen over sommeren. Tjek din græsplæne med lakmuspapir og undersøg om plænen har en pH-værdi under 7. Har den det, skal du foretage en grundig rengøring af din saltspreder og dernæst bruge den til at sprede perlekalk i din græsplæne.

Beskæring

Alle buske og de fleste frugttræer kan med fordel beskæres allerede nu. Det er en god idé at beskære især træer og buske, for at fjerne eventuelt sygdomsramte eller døde grene. Beskæring af frugttræer sikrer dig større frugter, da træet har mere energi til overs til de resterende grene. Har du stauder, er det en god idé at klippe dem helt tilbage, så de kan få en god start på vækstsæsonen.

Køkkenhaven

Køkkenhaven kræver også en ordentlig omgang. Det er endnu for tidligt at så, men du kan kultivere jorden og lægge kompost ud. Har du en større køkkenhave, kan du med fordel bruge en mekanisk kultivator. En kultivator vil spare din ryg for en masse slid og slæb. Hvis du gerne vil have en tidlig høst i køkkenhaven, kan du starte grøntsagsfrøene i vindueskarmen eller i drivhuset.

Rokering af planter

Vil du have flyttet rundt på planter i din have, så er det nu det er bedst at gøre det. Planterne er klar til at slå rødder, men er ikke vågne nok endnu til at blive alt for chokket over et flyt. Ekstra sarte planter kan sættes i krukker, for at give dem et forspring til når de endelig skal i jorden.

Maskiner

Samtidigt med at du lægger dine vintermaskiner tilbage på hylden, så har alle dine sommermaskiner brug for et eftersyn, så de kan klare sig i den nye sæson. Du skal have renset hækkeklipper, plæneklipper og løvblæser. De skal smøres efter og slibes efter behov. Det samme gælder alle dine beskæringssakse, som ikke er blevet brugt i månedsvis.

Tip: Skal du have nye havemaskiner, så har Bahn-Larsen.dk er stort udvalg til gode priser og af høj kvalitet.

Fremtidsplaner

Dette er også tiden, hvor du virkelig kan begynde at planlægge, hvad der skal ske i haven hen over sommeren. Mangler du maskiner og udstyr? Er det i år du skal have købt dig en robotklipper? Eller skal dammen tømmes med en vandpumpe? Foråret er et godt tidspunkt for dig at anskaffe dem, så du ikke skal til at bruge tid på det, når du først er gået på ferie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *