Sådan vælger du den rigtige gryde

Der findes en kæmpe variation af gryder, som alle er beregnet til et specielt sæt formål. De kommer i mange forskellige størrelser, former, mærker og materialer. Så hvordan finder du den gryde, som dækker lige præcis dine behov? Det kan hurtigt blive svært at finde rundt i alle de mange valgmuligheder, og i princippet kan du vel bruge den samme gryde til alt din madlavning? Nej, en gryde er desværre ikke bare en gryde. Der er en række ting, der skal tages stilling til, før du kan udvælge den helt rigtige gryde til dit behov.

3 spørgsmål du skal stille dig selv inden du vælger gryde:

Hvilken kogeplade har du?

Der findes fire typer for kogesektioner: Massekogeplade, gaskogeplade, keramisk kogeplade og induktionskogeplade. Den sidstnævnte er forholdsvis ny, men stadig flere danske hjem skifter i dag til induktion. Induktion går i alt sin enkelthed ud på, at en magnet i kogepladen møder det magnetiske metal i gryden og skaber et elektromagnetisk felt. Det er dette elektromagnetiske felt som opvarmer gryden. En metode som både er yderst effektivt og energisparende.
For at kunne bruge en induktionskogeplade er det nødvendigt at have en gryde til induktion, fordi de skal være lavet af et magnetisk metal. Induktion varmer din gryde op hurtigere end en gaskogeplade, og den holder varmen lige så godt som en massekogeplade.

Bonus info: Du kan med fordel lægge en avis imellem induktionskogepladen og gryden for nem rengøring.

Hvilke redskaber skal du bruge i din gryde?

Rigtig mange gryder i dag har en ”slip-let” belægning. Disse gryder kan ikke holde til, at du bruger metal eller hård plastik i dem, da det ødelægger belægningen og gryden mister sin slip-let egenskab.

Hvor mange personer laver du mad til?

Bor du alene? Har du ofte gæster? Laver du ofte store portioner til flere dag?
Svarene på disse spørgsmål er meget vigtig i forhold til størrelsen af din gryde.

Udvælgelsen af din gryde

En god måde du kan helgardere dig selv på, er ved at købe et helt grydesæt i flere dele. Her vil du også ofte kunne spare en betydelig sum penge frem for at købe gryderne hver for sig.

VI anbefaler at alle SKAL eje disse 3 typer gryder.

  1. En lille kasserolle 1,5L>: Det ser ikke specielt smart ud, at skulle have fat i en stor 3,5 liters gryde bare for at koge et æg. Desuden vil det kunne ses på energiregningen. Køb derfor en lille kasserolle til dit æg. Din pengepung vil takke dig i længden.
  1. En mellemstor gryde 2L – 4L: Dette er gryden, som du kommer til at bruge mest. Det er derfor vigtigt, at den er holdbar og alsidig. Her er et godt valg en 3 liters gryde fremstillet i støbt aluminium, som har en usædvanlig god varmefordeling. Den har alle de bedste egenskaber fra en støbejernsgryde, men uden at være tung.
  1. En stor gryde 4L<: Du vil ofte stå i en situation, hvor du har brug for en gryde med stor kapacitet. En 6,5 liters gryde er yderst anvendelig til at koge suppe eller lave en kæmpe portion kødsovs. Yderlige er den ideel til fx at lave tarteletfyld til diverse sammenkomster.

Med disse 3 gryder i dit repertoire er du rigtig godt stillet til at tackle langt de fleste opgaver i køkkenet.

Fordelene ved de mest gængse materialer:

  • Rustfrit stål: Flot blankt økonomisk materiale, når hurtigt den optimale temperatur og kan tåle alle slags redskaber.
  • Stål med keramisk belægning: Holdbart materiale med non-stick belægning. Formidabel varmedeling og mister ikke sin temperatur for hurtigt.
  • Støbt aluminium: Fantastisk varmeledende materiale, som fører varmen op langs siderne af gryder, så varmen ikke er koncentreret i bunden. Exceptionel til supper og gryderetter.
  • Kobber: Ekstraordinær varmefordeling. Reagerer hurtigt på temperatur skift, hvilket giver dig fuld kontrol over din madlavning. Yderst holdbart og eksklusivt materiale som tåler alle redskaber.
  • Støbejern: Dette materiale fordeler varmen ud i hele gryden, hvilket gør det praktisk talt umuligt for mad at brænde på. Holder længe på varmen og er derfor ideel til at servere direkte på bordet.